Ko još želi da nauči engleski jezik a da se pritom ne odrekne slobodnog vremena, dobrih serija, muzike, provođenja vremena na telefonu i svoje udobnosti kod kuce? Verujem da smo se svi pronasli u nekom delu. Zbog toga želimo da sa Vama podelimo 5 saveta kako da slobodno vreme i učenje engleskog jezika pretvorite u uživanje. Što bi se reklo, kako da spojite lepo i korisno. Evo 5 saveta za uspeh:

1. Engleski jezik i TV serije? Odlična kombinacija!

TV serije i filmovi predstavljaju odličan način da naučite neku novu reč, frazu i da je kasnije upotrebite u svojoj komunikaciji. Ne samo da mogu biti zabavnog karaktera, već mogu biti i odlična učionica u kojoj su glumci predavači. Zato smo za Vas pripremili listu serija od kojih možete početi i ohrabrujemo Vas da nadalje sami istražujete.

Kada je reč o gledanju serija, preporučili bismo Vam sledeće:

1. Serije s jednostavnijom i svakodnevnom tematikom: „Friends“, „How I Met Your Mother“, „The Office“, „New Girl“ su popularne serije koje koriste opušten i svakodnevan engleski jezik.

2. Serije s engleskim naglaskom: „Sherlock“, „Peaky Blinders“, „Downton Abbey“ su primeri serija koje koriste različite regionalne naglaske i mogu pomoći u razumevanju različitih izgovora i govornih stilova.

2. Filmovi s titlovima

Počnite s gledanjem filmova na engleskom jeziku s titlovima na Vašem maternjem jeziku, a zatim postepeno prelazite na titlove na engleskom jeziku. To će Vam pomoći u razumevanju izgovora i konteksta.

Dopunite Vaše slušanje engleskog i vežbom čitanja. Sve što čujete ćete i videti i samim tim povećati svoje šanse da reči zapamtite i prepoznate i u pisanoj formi.

Izaberite seriju koja je pogodna za vaš nivo engleskog.

Čitajte uz titlove čak i kada mislite da sve razumete. Pauzirajte video i hvatajte beleške kada je potrebno. Svoje beleške redovno čitajte sve dok određene reči i fraze ne zapamtite.

3. Slušajte svog omiljenog izvođača i ujedno učite

Tekstovi pesama (lyrics) takođe mogu biti korisni za učenje engleskog jezika. Evo kako ih možete iskoristiti:

  • Slušanje i čitanje tekstova: Pronađite tekstove pesama na engleskom jeziku omiljenih izvođača i pokušajte pratiti reči dok slušate pesmu. To će Vam pomoći u poboljšanju razumevanja izgovora, rečnika i gramatike.
  • Analiza teksta: Proučite tekst pesme kako biste razumeli značenje reči i fraza koje se koriste. Možete tražiti nepoznate reči u rečniku i istraživati njihovu upotrebu u kontekstu.
  • Pevanje i vežbanje izgovora: Pokušajte pevati tekstove pesama naglas kako biste vežbali izgovor i intonaciju. To može biti zabavno i korisno sredstvo za usvajanje novih fraza i povećanje samopouzdanja u govoru.

Uz ove predloge, imamo još dva trika za online učenje engleskog jezika

4. Konverzacija s izvornim govornicima

Potražite mogućnosti za razgovor s izvornim govornicima engleskog jezika putem jezičnih platformi ili društvenih mreža kako biste poboljšali svoje veštine komunikacije.

Kada pričate na engleskom, nemojte se previše zamarati pravilima i da li je baš potpuno tačno izgovorena neka reč, jer će Vas ovakvo razmišljanje blokirati i obeshrabriti da nastavite sa razgovorom.

Velika je verovatnoća da će Vas sagovornik razumeti, čak i ako napravite po neku grešku. Verovatno je i Vama nekada prišao stranac na ulici da pita za pomoć, iako nije pogodio baš svaki padež, sigurno ste ga razumeli. Zato ne odustajete, što više pričate na engleskom jeziku, konverzacija će biti lakša. Važno je da uvek imate svoj cilj pred sobom, a to je upravo dobra konverzacija na engleskom jeziku.

5. Kako da savladate nove lekcije, za samo 15-ak minuta dnevno

Korišćenje jezičnih aplikacija i online resursa: Iskoristite razne jezičke aplikacije, kao što su Duolingo, Babbel, ili Memrise, i online platforme poput Khan Academy ili Coursera koje nude podučavanje engleskog jezika.

 

Sve Vam ovo može pomoći na samom početku učenja engleskog jezika, u sticanju novih reči i proširenju vokabulara. Pre nego što počnete sa primenom ovih trikova ohrabrujemo Vas da uradite besplatan test znanja na našem sajtu i procenite Vaš nivo engleskog jezika. Nakon što počnete sa primenom saveta, ukoliko želite da Vaše znanje podignete na viši nivo, mi Vam možemo pomoći u tome!

Predlažemo da pogledate