KAKO UNAPREDITI ENGLESKI JEZIK U SVOJA ČETIRI ZIDA

Student čita knjigu

Nakon višegodišnjeg iskustva u držanju različitih vidova nastave engleskog jezika, zaključujemo da se jezik uči čitav život i da se na njemu radi kontinuirano. Jezik je živa stvar i konstantno se menja i nadograđuje. Stoga je potrebno da se, osim pohađanja kurseva, i sami pozabavite unapređenjem vaših znanja i veština iz oblasti stranog jezika.

Najpre je jako bitno izlagati se ciljanom jeziku kroz slušanje i čitanje. Nažalost, učenici često zanemaruju značaj slušanja stranog jezika van učionice a ono nam može neizmerno pomoći. Samo se setite da pola nacije razume i polu-govori španski jezik samo zato što smo više decenija gledali latino-americke serije.

Ovo su neki od načina na koje možete značajno usavršiti vaše znanje engleskog jezika a da pritom i ne mrdnete iz kuće.

Gledanje filmova i emisija na engleskom jeziku

Kao što smo već napomenuli, od krucijalnog je značaja izlagati se engleskom jeziku, bilo aktivno ili pasivno. Na primer, možete pustiti na TV-u neki kanal koji je prilagođen vašim interesovanjima (Fashion TV, E!, CNN, BBC, TLC, National Geographic) i samo slušati. Nije čak potrebno ni slušati aktivno i skoncentrisano sve vreme. Čak i da vam se u pozadini čuje engleski jezik dok perete sudove, kuvate ručak ili radite nešto na kompjuteru može imati efekta. Naš mozak sve pamti i upija pa ne treba zanemariti ni pasivno izlaganje jeziku.

Takođe, ukoliko se odlučite da gledate film na engleskom jeziku, ne preporučujemo gledanje filma bez titla. Ali savetujemo engleski titl. Ukoliko uključite srpski titl, gledaćete u prevod više nego što ćete obraćati pažnju na engleski jezik ali sa engleskim titlom ćete spojiti ono što čitate sa onim što slušate i vidite na filmu i na taj način naučiti nove reči i fraze a vežbati razumevanje.

Slušanje muzike

Slušanjem muzike na engleskom jeziku ubijate dve muve jednim udarcem – ludo se zabavite i naučite nešto novo. Možete potražiti i tekst pesme na engleskom jeziku i pevati uz muziku. Nema zabavnijeg načina za učenje jezika.

Čitanje časopisa i knjiga na engleskom jeziku

Čitanje na stranom jeziku vam može pomoći da se upoznate sa konstrukcijom rečenica, frazama koje koriste izvorni govornici, kao i sa različitim načinima obraćanja. Postoji veliki broj portala na engleskom jeziku gde možete čitati sve od politike, preko zabave do nauke, šta god vas interesuje. Jedan članak dnevno će učiniti čudo. Probajte!

Ukoliko se odlučite za čitanje knjiga na engleskom jeziku, posebnu pažnju obratite na izbor knjige. Ne želite da uzmete knjigu koja je previše iznad vašeg nivoa znanja i da se na samom startu obeshrabrite. Takođe, nemojte posezati za poznatim klasicima kao što su Orkanski visovi ili Gordost i predrasude jer je većina klasika pisano na jeziku koji nije savremen i zato će vam biti teže da ga čitate (iako su kniige odlične).  Vaša prva knjiga na engleskom jeziku bi mogla biti Starac i more, Ernest Hemingvej (The Old Man and the Sea) jer je napisana na nešto jednostavnijem jeziku i nema previše kompleksnih konstrukcija za razumevanje.

Komunikacija sa strancima

Ukoliko ste jedni od onih srećnika koji ima prijatelje strance, možete unaprediti svoje jezičke veštine komunicirajući sa njima. Možete se dopisivati ili razgovarati o raznim temama a ono što je ključ takvog učenja je što ne postoji mogućnost da koristite maternji jezik. Ukoliko, pak, ne poznajete nijednog stranca, bar je danas u doba društvenih mreža lako upoznati nekog novog. J

Srećno!